Xiaomi'nin kamera optimizasyonunu savunduğumdan değil, evet olması gerektiği kadar iyi değil ancak yinede bir iPhone ile kıyasladığımda, hangi iPhone kalitesinden bahsettiğiniz hakkında hiç bir fikrim yok. Yüzlerce 15 pro max örneği gördüm, çoğu soluk renkli, düşük detaylı, bulanık dokulu ve kör edici bir keskinliğe sahip fotoğraflardı.
Neyseki 14Ultra bu kadar keskin fotoğraflar çekmiyor. Ancak yinede benim için hala çok keskinler sayılır. Bu yüzden stock uygulamayı çok sık kullanmıyorum. Yinede çoğu zaman vizördeki fotoğraf ile sonuç oldukça yakın. Hatta 14Ultra, eski modellerin aksine 3.taraf uygulamalarda bile vizör, yüz algılama vb. bazı işlevler otomatik olarak çalışmaktadır. Dediğim gibi Xiaomi'nin kamera uygulamasını savunamam ancak genel olarak bakıldığında 14Ultra şimdiye kadarki bir çok cihaza göre önemli bir gelişme ve bu yüzden bir çok profesyonel fotoğrafçı'nın ilgisini çekiyor. Cihazdaki fotoğrafın renkleri bu yüzden alışılmışın dışında, çünkü onları Leica gibi görünmeleri için yaptılar. Eğer otomatik olarak "çıkart telefonu çek", gibi bir şey istiyorsanız doğru bir telefon modeli seçtiğinizi sanmıyorum.
Faydalı olabilecek bir kaç bilgi vermek isterim.
Öncelikle cihazınızı en son sürümlere güncellediğinizden emin olun. Zira bu güne kadar yapılan tüm güncellemelerde bazı kamera sorunları düzeltildi ve bazı işlevler eklendi.
Cihazınızın kamera yazılımı ile daha çok vakit geçirmeye çalışın, işlevlerin kullanımı, farklı modların sonuçlarına göz atın.
Örneğin;
Vibrant modu daha fazla keskinliğe, daha az kontrasta ve daha fazla renklendirmeye sahiptir.
Otantik mod ise daha yumuşak, daha fazla kontrastlı, daha karanlık gölgelere ve daha parlak vurgulara sahiptir. Özellik portre modunda odaklanma çok yumuşak olacaktır çünkü Leica portre lensleri yumuşak odaklanma ile ünlüdürler.
Otomatik mod da bulunan AI işlevini kapatmak rasgele hesaplamalara göre karşınıza çıkabilecek rasgele sonuçların çoğunu engelleyecektir. Uygulama ayarlarından resim kalitesi parametresini Süper olarak ayarlamayı ihmal etmeyin.
Resmi kamera uygulamasında en fazla detay alabileceğiniz mod Pro modunda 50mp ve UltraRAW işlevleri etkinleştirildiğinde elde edilebilir. Detay yerine dinamik aralık önemliyse UltraRAW modunda 12mp olarak fotoğraf çekin. Ayrıca otomatik modda bulunan 35mm odak alanındaki fotoğraflarda varsayılan moda göre daha detaylı olacaklardır.
Çektiğiniz konuya göre diyaframı ayarlamayı deneyin. Bu DOF ve keskinliği değiştirecektir.
Ayrıca yine Pro mod bölümünde kendinize özel sitiller oluşturabileceğiniz Ton, doygunluk, doku, renk dengesi gibi parametreler mevcuttur.
Otomatik gece modu yerine mümkün olduğunca Pro modda manuel ayarları kullanın. Otomatik modlar en hızlı şekilde fotoğraf çekmek için yapıldığından çoğunlukla az pozlama ve yüksek ISO kullanırlar. Bu da algoritmanın daha fazla gürültü azaltma ve işleme yapmasına neden olur.
Ara zoom seviyelerini kullanmak yerine ana seviyeleri kullanmaya çalışın. Örneğin: 1x 1.5x 2x 3.2x 5x 7.5x 10x gibi seviyelerde cihaz dijital zoom yapmak yerine uygun kameraları yada bu kameralardaki uygun gruplama modlarını kullanmaya çalışacaktır.
Son olarak herkes için uygun olmasa da 3.taraf kamera uygulamaları için çeşitli magisk modülleri mevcut, Fullres, DCG,TunedLib, diyafram vs.
Herşeye rağmen hala en kolay ve etkili çözüm uygun şekilde yapılandırılmış bir Gcam kullanmaktır.
Bu yıl fotoğraf çekmek için pek zaman bulamadım. Ancak gün içinde anı olarak çektiğim bazı fotoğraflara buradan göz atabilirsiniz.
Linkleri görebilmek için kayıt olmanız gerekmektedir